Fault Handling Guidelines And Solutions For Metal Detectors

- Apr 11, 2019-

When many people buy products, they only pay attention to appearance. As a result, they will not use them, nor even operate them, let alone practicality. The quality of machines has a lot to do with the way users use them. When we master some small skills, we will not delay things because of waiting for maintenance personnel. Let's take a look at the "Yingfeng Manufacturing" Metal Tester Failure Handling Guidelines and their understanding. Resolution:

1. Fault Phenomenon: No response (no power)

Solution: Check whether the socket is electrified, whether the power plug is plugged in, whether the fuse in the probe socket is burned or replaced.


2. Failure Phenomenon: Conveyor Belt Not Going

Solution: Check whether the machine is running, whether the triangle belt and conveyor belt are too loose to guide to slip or be stuck by foreign bodies, check whether the connection of the motor is tightened.


3. Fault Phenomena: Metal does not alarm when passing through the probe (metal can not be detected or low sensitivity)

Solution: Check whether the sensitivity level is too low or the metal items tested are too small. Check whether the infrared setting of the machine is closed. Check whether the dynamic peak value collected by the machine is too high or too low. The MCD-F500QD food metal detector is normally 3-10 MV and 20-50 mv. If the dynamic peak value is too low, parts in the probe will be damaged. Parts that may be damaged: Receiver board, transmitter board, motherboard, module is broken. Details can be viewed by clicking on MCD-F500QD Food Metal Detector.


4. Fault Phenomenon: Conveyor Belt Runs on Start-up without Point Start-up

Solution: Check whether the detection mode is in the automatic mode, should be changed to manual or rewind mode, and then replace the positive and reverse relays of the motor.


5. Fault Phenomena: Machine Misalarm (No Metal on Conveyor Belt)

Solution: Check whether the parameter setting interface is set as a standard, should be changed to custom, check whether the sensitivity is set too high, check whether the conveyor belt surface and the reverse side are dirty, check whether there is interference around the machine, check whether the machine is placed smoothly, and then re-collect and run the test again.


6. Fault Phenomenon: The Dynamic Acquisition Result is too High when the product is not put on.

Solution: Using static acquisition test, MCD-F500QD food metal detector should pull out the motor plug, normal 3-15mv, normal 20-50mv. If the result is normal, check whether the surface of conveyor belt and the reverse side are dirty. If the result is still high, check whether the monitoring voltage is 0mv, not 0mv, please contact Metro Dacheng professionals to debug under its guidance, if the monitoring voltage is also.  If the static peak value is 0 mV or high, check whether there is interference around the machine, check whether the machine is placed smoothly.


7. Fault phenomena: Alarm sounds occur when metal passes, but conveyor belts do not rewind.

Solution: Check the interface of the detection mode, please choose the rewind mode, check whether the motor connection is inserted properly.


8. Fault phenomena: display screen does not display, flower screen, touch is not working.

Solution: Check whether the connection wire of the display screen is tightened or not, and turn it on after one minute.


9. Fault Phenomenon: Metal will stop when passing through, but no alarm is heard.

Solution: Check whether the buzzer is blocked by debris


10. Fault Phenomenon: Conveyor Belt Deviation

Solution: Check whether the conveyor belt is too loose or the tightness of both sides is not consistent. If the conveyor belt leans to the other side, tighten the inner hexagon bolt clockwise for one lap, or loosen the inner hexagon bolt counterclockwise for one lap on the other side. After another 10 minutes, you can't repeat the above action until the conveyor belt runs in the right direction.


11. Fault Phenomenon: Machine has abnormal sound

Solution: Check whether the transmission shaft and motor are running smoothly and whether the bearing is short of lubricant.